COKOLADNA-LIMUN PITA

 Kolac pravljen po receptu sa bloga MAMINA JELA.
Predivan ukus limuna u kremi blago se oseti dok se rucka ovaj kolac.
Ja sam u korice dodala cokoladu u prahu zato su mi korice malo svetlije nego sto su u originalu recepta u koji ide kakao....

SASTOJCI:
KORE:
450 gr. brašna
100 gr. maslaca ili margarina sobne temperature
180 gr. šećera
100 gr. mlevenih oraha
2 kašike meda
2 jaja
2 kašike kakao
7 kašika mleka
1 kašikica sode bikarbone


FIL:5 dcl. mleka
6 kašika brašna
4 kašike kristal šećera
200 gr. maslaca ili margarina
200 gr. šećera u prahu
sok od jednog limuna
ribana korica od pola limuna


KORE:Sve sastojke za korice umesiti u glatko i meko testo. Ostaviti pola sata u frižider. Podeliti na 4 dela i svaki deo tanko razvaljati(JA SAM IH RAZVILA NA DEBLJINU OD 3 MM) i peći na poleđini tepsije srednje veličine.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko desetak minuta. Kada je korica pečena preci oklagijom preko korice da je još jednom izravnate tako vrelu. Zatim koricu tankim i dugim nožem odvojiti polako od tepsije i spustiti na radnu površinu.......FIL:Od pola litre mleka odvojiti oko 2 dcl. i pomešati sa 4 kašike šećera i brašnom. Ostalo mleko staviti da prokuva. Brašno iumešati da ne bude grudvica. Sipati u velo mleko i kuvati nekoliko minuta na umerenoj temperaturi. Dodati i sok i koricu od limuna i ostaviti da se skroz ohladi.
Maslac i šećer u prahu penasto umutiti, sjediniti sa prethodno ohlađenim filom i mutiti mikserom velikom brazinom da se dobije fini glatki krem.Korice filovati sa oko 5 punih kašika krema, poslednju ne.
Na ovaj kolač ne stavljati glazuru od čokolade samo posuti malo šećera u prahu.


Primjedbe

Popularni postovi