KITNIKEZ

Moj prvi Kitnikez...
Mjera je 1:1, koliko dunja – toliko šećera, a sok limuna dodajete po želji....

Dunje oprati i očistiti od koštica. Ne guliti, jer i u korici ima pektina koji pomaže želiranju! 
Isjeći ih na kockice, politi s vrlo malo vode (tek da ih prekrije) i kuvati dok sasvim ne omeknu. 
Ispasirati dunje, najbolje štapnim mikserom. 
Zatim dodati šećer i uz stalno miješanje kuvati dok se ne zgusne toliko da lako ostavlja trag na dnu serpe kad se povuče varjacom. 
Dodati sok limuna i po želji sjeckane orahe, promiješati i izliti u nauljen kalup...
Kitnikez umotan u masni papir ili spremljen u kutiju na hladnom mjestu, može se dugo održati!.
Kada se sve osuši djeluje slično ratluku.
Cuva se na lovorovom lišću i obično vadi na stol za Božić, a može trajati jako dugo.

Primjedbe

Popularni postovi