KOCKE S VISNJAMA I KREMOM OD VANILIJE

















Prosle nedelje sam pravila ove fantasticne kocke ali u obliku torte,ukrasila sam ju ruzicama i listicima od fondana....Ovaj kolac je skoro identican CHERRY torti koju sam ja vec mali milion puta pravila i koja je kod nas u kuci hit vec godinama....Ovakve kolacice bih mogla jesti svaki-svaki dan,moj dragi obozava sve sto ima jako puno kreme a ovaj je bas takav....Pravila sam ga po receptu sa Kulinarike......

 BISKVIT X2:
3 belanjka
70 g. šećera
1/2 vrećice bourbon van.šećera
korica od pola manjeg limuna
30 ml. ulja
20 ml. vode
60 g. brašna
20 g. gustina
1 kasicica praška za pecivo

KREMA OD VANILE:
700 ml. mleka
100 g. šećera
6 žumanjaka
2 vrećice pudinga od vanile
2 vrećice vanilin šećera
1 kasika supena gustina
150 g. bele čokolade
150 g. maslaca ili margarina
1 supena kasika milerama ili kis.pavlake

NADEV OD VIŠANJA:
250 g. oceđenih višanja iz kompota
sok od višanja iz kompota(da bude 500ml.tekućine)...MOZETE KORISTITI I VISNJE IZ ZAMRZIVACA ILI SVEZE,TAMAN IM JE SADA SEZONA...
5-6 kasika šećera
1 vrećica pudinga od maline
1 kasika gustina
1 kasika margarina(20-30g.)

DEKORACIJA/ZAVRŠNI SLOJ:
*tučeno slatka pavlaka
*šlag pena
*tamna ili bela čokoladna glazura...po želji



Prvo skuvajte kremu od vanile:

550 ml. mleka stavite grejati na srednje jaku vatru. malo izradite šećer i žumanjke pjenjačom,pa im dodajte preostalih 150 ml.mleka,vanilin šećer,vanilin puding i gustin. dobro promešajte pjenjačom da smesa ostane glatka.


Kad mleko prokuva u vrlo tankom mlazu u njega ulijte smesu sa žumanjcima,celo vreme mešajući.


Kuvati na laganoj vatri stalno mešajte dok se ne skuva gusta krema.

U kremu dodajte belu čokoladu i 50 g.maslaca ili margarina.,mešajte da se dodani sastojci otope.


Pustite kremu da se hladi,i povremeno je promešajte. Za to vreme ispecite biskvit:

Pomešajte belanjke,šećer i bourbon vanilija šećer,i sve skupa istucite u sneg. neka sneg ostane mekan,dakle ne istući do kraja,treba ostati polučvrst,kao krema.


Sada dodajte lim.koricu,ulje i vodu.malo promešajte pa u smesu prosejte brašno skupa s gustinom i praškom za pecivo. dobro promešajte,izlijte u pleh obložen papirom za pečenje(22x35cm),poravnajte i stavite peći na 200°C 10-ak min.


Na isti način ispecite i drugi biskvit. Biskvite malo prohladite I odlepite papire.

Zakuvajte preliv (50ml.mleka,1 kasika šećera i 1 van.šećer) kistom premažite oba biskvita.
Biskviti su tanki i sočni sami po sebi,tako da im ne treba veća količina preliva,niti bi je mogli upiti.


Nadjev s višnjama:

Višnje sameljite u kašu štapnim mikserom.dolijte soka iz kompota koliko je potrebno da dobijete 500 ml.tekućine.

U tu smesu dodajte šećer,prašak za puding i gustin. koje ste prethodno malo sa sokom razmutili,kuvajte na srednje jakoj vatri mešajući dok ne dobijete gust fil. Kada maknete s vatre dodajte kasiku margarina ili maslaca. Promešajte.

Kada se maslac otopi vrući nadev prelijte preko prvog biskvita kojeg ste stavili na tacnu.

Dok se nadev malo prohladi i stegne,dovršite kremu od vanile.


Dobro izradite mikserom samu kremu. dodajte 100 g.margarina ili maslaca sobne temp.nakidanog na komadiće. opet dobro izradite mikserom najvećom brzinom nekoliko minuta. pred kraj dodajte mileram da se i on dobro izmeša sa ostatkom kreme.




Ako se nadev od višanja dovoljno ohladio,preko njega premažite kremu,dobro poravnajte i poklopite drugim biskvitomi lagano pritisnite.

Kao završni sloj možete umutiti 2 šlag pene s 200 ml.mleka ili dekorisati umucenom slatkom pavlakom a odlično bi odgovarala i glazura od cokolade po vasoj zelji dali tamna ili bela.

Primjedbe

Popularni postovi