BRESKVICE....


Jedan od omiljenih kolaca u mojoj porodici,posebno ih moj mladji sin voli i evo dok pisem ovaj post on je dosao iz skole,vecerao i smazao poslednje dve breskvice,onako u dva zalogaja емотикон wink .
Uvek su pravljene po maminom receptu koji vec 10 god. nemenjam...
TESTO:
4 jaja,140 gr secera,2 dcl mleka,2 dcl ulja,2 praska za pecivo,800-900 gr brasna

FIL:
mrvice biskvita,rum,secer,pekmez od kajsije ili sljiva

UMAKANJE BRESKVICA:
1 ekstrakt od maline ili jagode,1 dcl vode

PRIPREMA:
4 jaja i 140 gr secera umutiti viljuskom u to dodati 2 dcl mleka,2 dcl ulja,to sve zajedno spoiti i izmesati u to dodavati 2 praska peciva koji je izmesan sa brasnom,brasna dodavajte po potrebi da se dobije testo koje netreba da bude ni tvrdo a ni jako meko( SVE ZAVISI OD TIPA I PROIZVODJACA BRASNA trebace oko 800-900 gr brasna).
Ostaviti testo da odstoji 2 sata,pokriti ga.
Posle dva sata testo podeliti na 4 jednaka dela,svaki deo razviti u dug valjak i seci nozem male komadice,od tih komadica praviti malene kuglice i slagati ih u podmazanu tepsiju pa peci na 150 C stepeni,nesmeju da potamne moraju da ostanu svetle.Nemojte pojacavati nikako temperaturu onda breskvice hoce da popucaju....
Kada se ispeku i ohlade vaditi im sredinu,sve sto ste izdubili sameljite na masinu za orahe, onda u te mrvice dodati rum,pekmez po zelji dali od kajsije ili sljiva,malo secera i napraviti meku smesu sa kojom cemo spajati breskvice.
Svaku polovinu breskvice kasikom malo napuniti filom.
Spajati po dve polovine da se dobije breskvica,okolo ih cele umakati u 1 ekstrat od jagode ili maline koji se razblazi sa 1 dcl. vode.
Umakati ih tako da 7-8 komada breskvica umocimo i ostavljamo ih na tacnu,kada smo umocili 7-8 breskvica onda ih urolati u krupni secer....
Nastaviti sa dekoracijom ostalih breskvica....
Od ove mere ima oko 70 breskvica ...

Primjedbe

  1. Divan recept za omiljene kolacice, jeste da ima nesto vise posla oko njih ali vrede svakog truda... bas si ih fino napravila.:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti draga punoooooooooooooo,srce si.....da ove kolace stvarno svi obozavaju,moja mama ih je dok sam bila dete za sve vece praznike i rodjendane uvek pravila.....kod mene ove godine na novogodisnjoj i bozicnoj trpezi opet ce se naci.....

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi