KAPRI TORTA SA VISNJAMA(JAGODAMA).......


Necu puno da vam pisem o ovoj torti samo da kazem da je lagana,socna,meka,slatko-kiselkasta jednom recju bozanstvena,planula je za dan.Ovo vam je predlog od mene sta napraviti od laganih tortica za Uskrsnje praznike.Pravila sam ju po Alikinom receptu sa bloga Mamina jela.U njenom receptu torta je sa jagodama a ja sam ju poravila sa visnjama..Tortu sam sa slagom dekorisala u obliku kosare i od fondana napravila malene zeke,pecurke,cvetice....

KORA:

7 belanaca
14 kašika šećera
1 kašika sirćeta

ZUTI FIL:

1/2 l. mleka
180 gr. gr. šećera
75 gr. brašna
7 žumanaca
2 vanilin šećera
250 gr. maslaca ili margarina

FIL SA VISNJAMA(JAGODAMA)

5 dcl. soka od visanja(jagoda)
3 pudinga od maline(jagoda0
400 gr. visanja(jagoda)
200 gr. šećera

3 šlaga za dekoraciju ili 300 ml slatke pavlake

PRIPREMA:

Belanca mutiti mikserom velikom brzinom, postepeno sipati šećer neprestano muteći. Dodati i sirće, mutiti dok ne postane čvrst sneg.
U plitku tepsiju ili na poleđinu tepsije srednje veličine staviti papir za pečenje. Rasporediti sneg od belanaca i sušiti u prethodno zagrejanoj rerni na 100 stepeni oko 1,5 sat.
Ostaviti da se ohladi pa skinuti papir.

Žumanca, šećer, vanilin šećer i brašno razmutiti sa malo mleka, ostalo mleko staviti da prokuva. Zakuvati smesu od žumanaca u vrelo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi mešajući, nekoliko minuta.
Staviti preko vrelog fila najlon membranu, foliju,da se ne uhvati korica, i ostaviti da se skroz ohladi.
Maslac umutiti penasto, dodavati postepeno fil i mutiti mikserom. Rasporediti preko ohlađene kore.

FIL SA VISNJAMA(JAGODAMA):

Visnje(jagode) izmiksati u blenderu ili sitno iseckati.
Pudinge, nekoliko kašika šećera i oko 1,5 dcl soka izmešati. Ostatak soka, visnje(jagode) i šećer kuvati nekoliko minuta pa zakuvati puding. Kuvati dva, tri minuta, ostaviti da se ohladi pa rasporediti preko žutog fila. Dok se hladi fil povremeno promešati da bude kremast kada se ohladi da bi mogao da se nanese na žuti fil.



Od mene jos jedan lagan predlog za ukrasavanje torte,sa kalupom u obliku zeke koji mozete kupiti u prodavnicama a i na pijaci,vadite od fondana zeke pa ih ostavite da se osuse,po torti pobacajte one sarene bonbonice u obliku uskrsnjih jaja ,izmedju zabodite zeke.Ja sam zeke vadila samo u beloj boji a vi ako hocete mozete fondan obojati u vise zeljenih boja i vaditi zeke u boji,napravite i koju pecurkicu i cvetic.....

AKO NEZELITE DA MESITE FONDAN SAMO ZBOG PAR CVETICA IZEKA MOZETE IF PRAVITI I OD RATKULA,EVO RECEPTIC.... 
100 gr ratluka (OD VANILE ILI ORASA) izraditi rukama pa po malo dodavati 120 gr secera u prahu.Umesiti dobro, masa ce biti kao plastelin.Praviti figurice

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi