DOBOS TORTA


Jedna od proslonedeljnih narucenih tortica bila je i ova dobos torta po receptu Bube86,pravila sam 1,5 meru...Sutra je radna subota a kada dodjem kuci pravim jednu kremastu torticu,maminom najmladjem suncu za njegov 17 rodjendan...

RECEPT ZA DOBOSICU:
Kore:
9 jaja
9 kasika secera
9 kasika brasna
3 kasicice soka do limuna.
Fil:
6 jaja
200 g. secera
200 g. cokolade za kuvanje
2 kesice vanilin secera
280 g. maslaca
Glazura:
150 g. secera
1 kasika procedjenog svezeg soka od limuna.
DEKORACIJA OKOLO TORTE:2 slag krema od cokolade
1.
Umutite 3 belanca sa 1 kasicicom soka od limuna i 3 kasike secera.,dodajte zumanca i na kraju 3 kasike brasna.Masu podeli na dva dela i ispeci postepeno po 2 kore na podmazanom i pobrasnjavitom plehu(ILI NA PAPIRU ZA PECENJE,TAKO JE JOS LAKSE). ..
VELICINA JE 24 cm......
Peci na 180 °C oko 15 min.
Tako uraditi i sa ostalim jajima.
Trebate ispeci ukupno 6 kora.
( Svaku pecenu koru slazite na papir,postepeno,kora pa papir tako redom i ohladim).

2.
Za fil umutite jaja sa secerom,vanilin secerom da bude penasto,i kuvajte na pari oko 15 min.mesajuci zicom da vam nebi zagorelo,skini sa vatre i dodajte izlomljenu cokoladu,sve dobro promesajte.Pokrijte sa providnom folijom i dobro ohladite.U ohladjeni fil dodajte dobro umuceni maslac(sobne temperature).


3.
Uzmite jednu lepu koru(od onih 6),i okrenite je naopako i stavite je na papir za pecenje.
U serpu sipajte secer i zagrejavajte ga na tihoj vatri dok se ne istopi.Tecan i tamnonarandzasti sirup skinite sa vatre,dodajte sok od limuna,pa mesajte brzo dok ne postane providan.Sipajte glazuru preko pripremljene kore i brzo je razvucite kasikom.
Tupu stranu noza umocite u margarin i pravite linije po glazuri(na taj nacin oznacite komade torte),nemorajte do kraja,do biskvita.


4.
Kore neizmenicno filujte filom,zadnja kora vam je ona sa istopljenim secerom...

Primjedbe

Popularni postovi