FARBANJE USKRSNJIH JAJA.....



 

Pripremiti jaja tako sto se izvade iz frizidera da se smlace na sobnoj temperaturi da prilikom kuvanja nebi pucala.Nabrati cvetova,listova,deteline iz dvorista pa na svako jaje staviti po zelji ko hoce kakav cvet,list.Odseci komad najlon carape i jaje staviti u carapu(najbolje bi bilo da vam neko u tom trenutku pomogne da se list nebi pomerao) onda vrh carape zavezati na cvor ili sa nekim jakim koncem.
 
Sipati hladnu vodu u serpu i sirceta (kasiku, dve),posoliti staviti ljuske od luka sto vise to bolje onda ce boja biti jaca, spustiti jaja u vodu, te ukljuciti ringlu.Kuvati oko pola sata na laganoj vatri.Polagano kuvanje i so ce spreciti naprsline, a ukoliko neko jaje naprsne nista ne fali da se jede jer je prirodno ofarbano.Kada su jaja skuvana skloniti sa vatre i jos malo ih ostaviti u lukovini da odstoje.Onda svako jaje izvaditi iz carape tako sto se carapa odsece makazama,obrisati ih onda krpom. Ako hocete da ofarbate jaja u zeleno onda u vodu treba da se stavi spanac i sirce i da se jaja kuvaju.
Jos jedno od ukrasavanja je uvijanje jaja u džak od krompira ili paprike, radi preslikavanja one karakteristične šare. 
 
Dekoracija sa ljuskom od belog luka.......Dekoracija za ovako isarano jaje se radi tako sto se ljuska od belog luka stavi u plasticnu cinijicu i dobro prstima usitni,onda jaje pokvasiti vodom i staviti u cinijicu sa ljuskom da se ljuska zalepi po jajetu,staviti u najlon carapu,zatvoriti debelim koncem i kuvati u lukovini.
Ako zelite zelenu boju mozete jaja  kuvati u spanacu a i cikla je jako zanimljiva za farbanje da bi vam boja bila jaca ostavite jaja par sati ili preko noci da vam stoje u toj vodi u kojoj ste kuvali dali sa ciklom ili spanacem....
 
Kada su jaja gotova izvaditi ih pa ohladiti i onda uzeti jednu salvetu,malo ju nauljiti i onda svako jaje premazati nauljenom krpicom.Slagati ih u korpicu u koju smo stavili nabrane trave iz dvorista i ukrasiti sa cveticima koje isto nadjemo u dvoristu.
 
 


Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi