USKRSNJA COKOLADNA TORTA I ZEKE OD FONDANA

Cokoladna torta idealna za ove Uskrsnje praznike dekorisana slagom i zekama od fondana....
 Recept je sa Kulinarike od autorice Pat-Mat.....

 KORA: 8 jaja,8 kašika šećera,6 kašika brašna, 5 kašika kakaa (ili Kraš ekspressa i sl.),1/2 vrećice praška za pecivo, prstohvat soli za sneg od belanjaka ...
Odvojite žumanjke od belanjaka, izmiksajte žumanjke sa šećerom dok ne bude penasto, lagano dodajte brašno pomešano s kakaom (ili Kraš ekspressom) i praškom za pecivo, a na kraju varjačom lagano umešajte čvrsti sneg od belanjaka kojemu ste dodali prstohvat soli prilikom izrade. Izlijte  testo u kalup za torte (ja koristim kalup od 26-28 cm) namazan i posipan brašnom.
 Rernu zagrejte na 170° C i pecite oko 35 minuta, dok se biskvit ne počne odvajati od kalupa, a ako niste sigurni, probajte čačkalicom. Ostavite biskvit da se ohladi u kalupu te ga pažljivo nožem odvojite od kalupa ako je potrebno i okrenite na tacnu i izrežite u 3-4 dela po želji...... 


KREMA;1 l mleka,4 vrećice praška za puding čokolada, 150 g čokolade za kuvanje,6 kašika šećera,250 g margarina za kolace.....
Izdvojite 3 dcl mleka i dobro izmešajte varjačom s prašcima za puding i šećerom, da ne bude grudvica. Ostatak mleka zakuvajte i dok zavrije sklonite s vatre i  umešajte varjačom umućeni puding s mlekom,vratite na vatru i dalje mešajte dok krema ne postane gusta i čvrsta toliko da ne pada sa varjače. Dok je krema kuvana sklonite ju s vatre i dodajte razlomljenu čokoladu,nakon 5 minuta dok se malo otopi izmešajte lagano mikserom da se povežu svi sastojci. Stavite kremu hladiti, ali je povremeno promešajte da se ne stvori kožica.Kad je krema hladna dodajte izrađeni margarin i mešajte da se svi sastojci dobro povežu......

OSTALI SASTOJCI:0,5 l slatke pavlake,15 dag čokolade za kuvanje,30 dag marmelade po želji (kajsija, šipak),7 dag margarina za kolače .......

Izmiksajte slatku pavlaku da bude čvrsto. Čokoladnu kremu i istučeno slatku pavlaku podelite u 2 dela (ako imate 4 biskvitne kore, onda krema u 3 dela). Prvu biskvitnu koru tanko namažite marmeladom ( bitno da je marmelada kiselkasta  torta bude bolja) i onda premažite čokoladnom kremom pa tučenim slatkom pavlakom. Preklopite drugom korom i pritisnite da se kreme dobro povežu. Drugu koru premažite marmeladom, kremom i pavlakom,preklopite trećom korom (ponovite postupak i za četvrtu koru).
Ukrasite po zelji dali hocete slagom,cokoladnim plocicama ili fondanom....

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi