Mađarska medena pita....


Sta da vam pricam o ovoj piti,mislim da fotka sve kaze ukus je slatko-kiselkast sto jako prija za nepce a ujedno i jako lepo izgleda a sto je najbitnije ima bas dosta kolaca...
Pravila sam ga po Alikinom receptu sa bloga ,,Mamina jela,, posjetite njenu stranicu i svasta nesto cete pronaci ..
Ovu pitu sam jednom pravila sa pekmezom od kajsije a drugi put sa pekmezom od jagode i moram da kazem da mi je sa kajsijom isfilovan ovaj kolac puno ukusniji,dobije tu slatko-kiselkastu notu...Moram da priznam da nikada nisam cula za ovu pitu iako imam ovdje dosta prijateljica madjarica,juce poslepodne sam jednoj od njih bas pricala kako cu praviti ovu pitu,cak i ona kaze da ju nikada nije napravila ali ovih dana i ona ce isprobati....Probajte napraviti ovu pitu,stvarno nista nije tesko a videcete svidece vam se jako...


TESTO:

2 jajeta
30 gr maslaca ili margarina
3 vrhom pune kašike meda
3 kašike mleka
150 gr šećera
450 gr mekog brašna
1 kašikica sode bikarbone
ribana korica od 1 limuna

KREM:
6 dcl mleka
6 punih supenih kašika griza
200 gr šećera
200 gr maslaca ili margarina
kašikica ekstrata od vanile

i još 7 do 8 kašika marmelade od kajsije

PRIPREMA:

Med, maslac, jaja, šećer, mleko i limunovu koricu staviti u plasticnu zdelu i izmiksati. Dodavati brašno i umesiti rukom testo. Testo će vam izgledati jako rastresito ali nemojte dodavati više tečnosti. Stavite ga na radnu površinu, dva tri puta premesite rukama i dobićete jedno meko i glatko testo.


Testo umotati u najlon foliju da se ne osuši i ostaviti najmanje 1 sat da se odmori.

Podeliti testo na 4 dela. Svaki deo testa razviti u tanku koru dimenzija 30*20 cm i peci na poledjini tepsije,tepsiju podmazite i pospite brasnom.Peći na 180 stepeni oko 5 minuta.
Korice mozete razvijati direktno na tepsiji ili ako hocete svaku mozete razviti na masnom papiru,ja licno uvek ove kore razvijam na pobrasnjenoj radnoj povrsini,namotam ju na oklagiju i prebacim na tepsiju...

Ispod pečene kore prodjite dugačkim nožem da se odvoji od tepsije, zbog meda se malo lepe,koru onda lagano nozem sjurite na radnu povrsinu.Ispecite i ostale kore.


Za fil u vrelo mleko sipeti griz i kuvati na tihoj vatri. Čim počne da dobija gustinu dodati šećer i vanilu. Kuvati oko desetak minuta pa ostaviti da se skroz ohladi.
Penasto umutiti maslac, dodavati griz i dalje mutiti mikserom.

Filovati preko prve kore polovinu kreme,staviti drugu koru,namazati ju pekmezom,staviti trecu koru,premazati kremom,na kremu ide cetvrta kora,posuti kolac secerom u prahu. Ostavite da prenoći mada se lepo seče i bude mekana i već posle nekoliko sati.Ja sam ju vec posle 1,5 h isprobala ;0 bila je vec meka i jako ukusna...

Primjedbe

Popularni postovi