Snite od kajsija,slaga i pudinga


Odlican, osvezavajuci kolac sa stranice Ljiljane Nieder,kako je kod nas zavrsena berba i prodaja kajsija sada posle dolaska sa posla imam vise vremena i odlucila sam se da napravim i jedan kolac sa istim obavezno probajte kolac je jako lagan i zanimljiv na oko.....Stavljam vam celi Ljiljanin recept i videcete kako je ona to sve lepo objasnila...

Tijesto: 6 jaja
8 žlica vrele vode
20 dag šećera
2 vrećice vanilije
20 dag brašna
4 žličice praška za pecivo
10 dag gustina
2 žlice kakaa
15 dag maslaca

Premaz: 5 žlica pekmeza od kajsije
2 žlice vrele vode

Preljev:
16 - 20 žlica soka od kompota

Krema:
1 vrećica pudinga od breskve,kajsije, šlaga ili vanilije
3 žlice šećera
130 ml likera od kajsije ili bresaka
370 ml mlijeka
6 listova bijele želatine
4 dl slatkog vrhnja
1 velika konzerva kajsije ili bresaka

Za ukrašavanje:
3 dl slatkog vrhnja
1 vrećica učvršćivača za šlag....
Priprema:

Pećnicu zagrijati na 180 °C. Dno lima za pečenje (26 x 32 cm) namazati maslacem i obložiti papirom. Jaja zajedno sa 8 žlica vrele vode miješati oko 1 minute. Dodavati polako šećer i vanilija šećer, uz neprestano miješanje (oko 4 minute). Maslac rastopiti i ohladiti. Brašno, prašak za pecivo, gustin i kakao izmiješati. Mješavini brašna dodati 2/3 smjese od jaja i maslac, te na najnižoj brzini mikserom izmiješati. Zatim dodati ostatak smjese od jaja (1/3) i lagano metlicom za snijeg izmiješati.
Tijesto izliti na lim za pečenje, izravnati i peći oko 30 minuta. Pečeni biskvit ostaviti (15-ak minuta) u ugašenoj, otvorenoj pećnici. Zatim izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi. Hladan biskvit 2 puta prerezati, s tim što gornji odrezani dio treba biti jako tanak i odvojiti papir. Pekmez od marelica i vrelu vodu izmiješati. Jedan biskvit staviti na lim, poprskati sa 8 – 10 žlica soka od kompota i premazati pekmezom. Gornji tanki biskvit izrezati na kocke 2 x 2 cm.Kajsije ili breskve iz kompota staviti u cijedilo da se ocijede. 4 – 5 polovica kajsija narezati na kriške i ostaviti za ukrašavanje. Ostatak kajsija narezati na kockice.

1 vrećicu pudinga zajedno sa likerom i šećerom izmiješati. 6 listova želatine u hladnoj vodi omekšati. 370 ml mlijeka zakuhati, miješajući dodati puding i nastaviti kuhati 2 – 3 minute miješajući. Skinuti sa štednjaka, dodati ocijeđenu želatinu i ostaviti da se hladi. 4 dl slatkog vrhnja čvrsto izraditi. Hladnom pudingu dodati narezane kajsije i čvrsti šlag. Lagano metlicom za snijeg izmiješati. ½ kreme izliti na biskvit namazan pekmezom. Narezane kocke biskvita pobacati po kremi i malo utisnuti. Zatim premazati ostatkom kreme. Prekriti preostalim biskvitom, koji poprskamo sa 8 – 10 žlica soka iz kompota. Kolač ostaviti da se hladi.
3 dl slatkog vrhnja i 1 vrećicu učvršćivača čvrsto izraditi i hladan kolač premazati. Ukrasiti narezanim kriškama kajsija.

Primjedbe

Popularni postovi