KITNIKEZ
Moj prvi Kitnikez...
Mjera je 1:1, koliko dunja – toliko šećera, a sok limuna dodajete po želji....
Dunje oprati i očistiti od koštica. Ne guliti, jer i u korici ima pektina koji pomaže želiranju!
Isjeći ih na kockice, politi s vrlo malo
vode (tek da ih prekrije) i kuvati dok sasvim ne omeknu.
Ispasirati
dunje, najbolje štapnim mikserom.
Zatim dodati šećer i uz stalno
miješanje kuvati dok se ne zgusne toliko
da lako ostavlja trag na dnu serpe kad se povuče varjacom.
Dodati sok
limuna i po želji sjeckane orahe, promiješati i izliti u nauljen
kalup...
Kitnikez umotan u masni papir ili spremljen u kutiju na hladnom
mjestu, može se dugo održati!.
Kada se sve osuši djeluje slično ratluku.
Cuva se na lovorovom lišću i obično vadi na stol za Božić, a može trajati jako dugo.
Cuva se na lovorovom lišću i obično vadi na stol za Božić, a može trajati jako dugo.
Primjedbe
Objavi komentar