MAKSICI

Jako fini i simpaticni kesici sa visnjama i makom,mom Marku su se jako,jako dopali.Od ove mere ja sam dobila oko 80 keksica.Receptic je sa Kulinarike..

Testo
300 grama brasna
125 grama secera
1 vanilija secer
2 jaja
150 grama maslaca ili margarina

NADEV: 150 grama visanja iz kompota ili svezih
125 grama mlevenog maka
80-90 ml mleka
125 grama secera
1 limun/ korica i 2 kasike soka
1 vanili secer
2 kasike likera od visnje / ili ruma
25 grama maslaca ili margarina
1-2 kasike krusnih mrvica(prezle)
1 manji belanjak.......

JOS JE POTREBNO: 1 zumanjak,2 kasika mleka,krupni secer

.... Sve suve sastojke pomesati. Dodati jaja i maslac izrezan na listice. Sve dobro sjediniti mikserom uz pomoc produzetaka za testo. Jos malo premesiti rukama da dobijete glatko testo. Zaviti u prozirnu foliju i staviti na hladno 45 minuta......
Pomesati mak i oba secera. Zakuhati mleko i njime pofuriti mak. Pazljivo dodajte mleko, mozda vam nece trebati sve. Lako poslije dodate jos malo ako treba nego da morate previse prezli dodavati. U mlacno dodati kocku maslaca, promesati da se sjedini. Dodati limunovu koricu i 2 kasike soka, te liker ( nije obavezno ). Smjesi dodati 1-2 kasike prezli. Malo viljuskom razbiti belanjak i umesati ga u smesu. Proverite da li vam je dovoljno slatko, ako nije slobodno dodajte jos malo secera.....
Podeliti testo na dva jednaka dela. na papiru za pecenje razvaljati na velicinu 30x20 cm. Namazati polovinom smese od maka, pri tome ostaviti na gornjoj strani testa prazan rub od 2 cm. Po maku raspodeliti polovinu seckanih visanja. Pomocu papira zarolati u rolat. Na rubu papira stavite plasticnu foliju posipanu krupnim secerom te srolajte rolat sa papira na foliju i uvaljajte ju u secer, pri tome malo pritisnuti da se secer bolje uhvati. Zamotati rolu u foliju i staviti na hladno oko 2 sata ( ili duze ), da se dobro stisne. Lakse ce se rezati.

Na isti nacin postupiti i sa drugim delom testa....Ugrejati rernu na 180 stepeni.

Umutiti zumanjak sa 2 kasike mleka (a moze i vode).

Dobro ohladjen rolat pazljivo, ostrim, tankim nozem izrezati na tanke rolice debele oko 5-6 mm. Trebali bi dobiti 40 komada. Staviti na lim oblozen papirom za pecenje, ne preblizu jedan drugome jer se rasire pri pecenju, da vam se ne bi zalepili. Tanko, ali zaista tanko ih namazati mesavinom zumanka. Peci ih oko 10 minuta, pazeci da ostanu svetli. Ako je potrebno pred kraj malo smanjite temperaturu. .

Primjedbe

Popularni postovi