BERRY PITA

Ovo je definitivno najbolja pita koju sam ja u zivotu probala meka,kremasta,socna,slatka,kiselkasta ma sve u jednom.Recept je sa Kulinarike obavezno probajte ja je uskoro sigurno ponovo pravim,mene je odusevila.... 

TESTO:300 grama brasna,2 kasike praska za pecivo,200 grama margarina, 70 grama secera, 1 vrecica vanilije ili kasicica ekstrakta od vanilije,2 kasike kisele pavlake,5 zumanjaka ...Prosijte brasno s praskom. Dodajte mu secer i na listice izrezan margarin. Utrljajte margarin u brasno da dobijete mrvice. Dodajte zumanjke, kiselu pavlaku i vaniliju. Umijesite na brzinu glatko tijesto. Ako je potrebno dodajte jos malo brasna, ali pazite da ne bude pretvrdo jer ce se tijesto nakon hladjenja jos stvrdnuti.

Podijelite ga na 2 dijela, ca 60 % i 40%, zamotajte u prozirnu foliju, stavite veci dio u frizider, a manji dio podijelite na dvije kugle i stavite u zamrzivac na jedno pola sata. Kad pocnete valjati prvo tijesto prekontrolisite manji dio da nije slucajno smrznut, ako je prebacite ga u frizider.
Nadjev:
5 bjelanjaka,150 grama secera,2 vrecice vanilije pudinga bez secera 2x40 grama, 6 kasika ulja, 1 vrecica vanilije ili kasika ektrakta,500 grama malina ( ili jagoda, borovnica, kupina, visanja.... )
Izmiksajte bjelanjke u cvrsti snijeg, dodajte mu postepeno secer i vaniliju. Usipajte prosijani prasak za puding i njezno sa varjacom izmesajte. Dodajte 6 kasika ulja i dalje njezno mjesajte. To se radi da se ne izbije zrak koji smo ulupali u bjelanjke.

Prvo razvucite tijesto u tepsiju, tek onda pripremite nadjev. On je gotov za cas posla.
Tepsiju velicine ca 33x20 obloziti papirom za pecenje ili dobro namazati maslacem i pobrasniti, veci komad tijesta razvaljati ( mozete to uciniti i na papiru ) u velicinu tepsije, prenijeti ga u tepsiju i jos malo prstima popraviti ako treba.

Po tijestu sipati nadjev i ravnomjerno ga rasporediti. Po nadjevu poslagati voce. Odozgora naribajte manji komad tijesta. Podijelili ste ga na dva dijela da se manje grije u rukama prilikom ribanja.Stavite peci u prehodno na 180 stupnjeva ugrijanoj pecnici 15 minuta, smanjite na 160 i pecite jos 15 minuta.

Nakon toga iskljuciti rernu i ostaviti kolac oko 15 minuta da se malo ohladi u njoj.Ohladjen posuti secerom u prahu....

Primjedbe

Popularni postovi