MAK VANILICE
Jos jedni zanimljivi,prhki keksici odlicni za predstojece
praznike.
Ove mak vanilice zapazila sam pre dva-tri dana na blogu
Tortelina moje skolske drugarice Mihaele i odmah su me privukle kako
izgledom tako i sastojkom,posto obozavamo mak u svim mogucim
varijantama.
Ja sam pola vanilica filovala pekmezom od kajsije a drugu
polovinu pekmezom od sljiva...
Sastojci:
250 g maslaca ili margarina, sobne temperature
130 g secera u prahu
1 vanili secer
300 g brasna
200 g mlevenog maka
pekmez/dzem po izboru
Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 170 stepeni. Dva, tri velika pleha obloziti papirom za pecenje.
Izmiksati maslac/margarin sa secerom u prahu i vanili secerom. Dodati brasno i mleveni mak te rukom umesiti testo.
Podeliti testo na nekoliko delova te, jedan po jedan, razvijati izmedju dva komada plasticne folije. Odstraniti gornju foliju i okruglim sekacem iseci krugove. Redjati krugove u pripremljene plehove i peci u zagrejanoj rerni 8-10 minuta.
Ostaviti pecene keksice u plehu da se malo prohlade, nakon pecenja ce biti meki, a zatim ih prebaciti na zicu ili tacnu da se ohlade u potpunosti.
Ohladjene keksice spajati pekmezom/dzemom po zelji. Sloziti ih u metalnu kutiju i cuvati do upotrebe.
250 g maslaca ili margarina, sobne temperature
130 g secera u prahu
1 vanili secer
300 g brasna
200 g mlevenog maka
pekmez/dzem po izboru
Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 170 stepeni. Dva, tri velika pleha obloziti papirom za pecenje.
Izmiksati maslac/margarin sa secerom u prahu i vanili secerom. Dodati brasno i mleveni mak te rukom umesiti testo.
Podeliti testo na nekoliko delova te, jedan po jedan, razvijati izmedju dva komada plasticne folije. Odstraniti gornju foliju i okruglim sekacem iseci krugove. Redjati krugove u pripremljene plehove i peci u zagrejanoj rerni 8-10 minuta.
Ostaviti pecene keksice u plehu da se malo prohlade, nakon pecenja ce biti meki, a zatim ih prebaciti na zicu ili tacnu da se ohlade u potpunosti.
Ohladjene keksice spajati pekmezom/dzemom po zelji. Sloziti ih u metalnu kutiju i cuvati do upotrebe.
Primjedbe
Objavi komentar